7 πρακτικές συμβουλές στον διερμηνέα

Διερμηνέας Ηράκλειο ΚρήτηςΌπως γίνεται στα περισσότερα επαγγέλματα, τα μαθήματα στα πανεπιστήμια προσφέρουν τη θεωρία και την πράξη. Το ίδιο ισχύει και για στη διερμηνεία. Φυσικά, πολλά και απρόσμενα πράγματα μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της, τόσα που δεν θα γινόταν να καλυφθούν σε ακαδημαϊκά μαθήματα. Οι παρακάτω έξι πρακτικές συμβουλές έχουν βγει από την προσωπική μου εμπειρία στο επάγγελμα και με έχουν βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές.

  1. Κάθε φορά που καλούμαι να προσφέρω υπηρεσίες διερμηνείας, σκέφτομαι ότι όλα θα πάνε καλά. Μόλις μπω στον χώρο διεξαγωγής της εργασίας, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να χαμογελάσω. Αλλά και κατά τη διάρκεια της εργασίας, όταν ένας από τους συνέδρους ή τους συμμετέχοντες με κοιτάξει όσο κάθομαι μέσα στην καμπίνα (πολύ σπάνιο φαινόμενο!), του χαμογελώ! Συνήθως μου χαμογελούν και αυτοί! Όταν χαμογελάμε, το σώμα μας εκκρίνει ενδορφίνες, μία ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε καλά (τι μαθαίνει κανείς σε ιατρικά συνέδρια!). Δεν ξέρω αν αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο εμένα με βοηθάει!
  2. Όπως καμία ημέρα δεν είναι ίδια με την άλλη, έτσι και καμία διερμηνεία δεν μοιάζει με την άλλη! Υπάρχουν πολλοί παράμετροι που μπορούν να επηρεάσουν έναν διερμηνέα, από το να μην έχει κοιμηθεί καλά την προηγούμενη ημέρα μέχρι να ξυπνήσει με πονοκέφαλο! Ακόμη και ο πιο έμπειρος διερμηνέας μπορεί να αγχωθεί όταν κάθεται στην καμπίνα και έχει θέα μία αίθουσα γεμάτο από ανθρώπους που θα ακούσουν κάθε του λέξη μόλις ανοίξει το στόμα του. Είναι ανθρώπινο, δεν είμαστε ρομπότ! Ακόμη και το γεγονός ότι πολλές συναντήσεις είναι διαθέσιμες στο κοινό μέσω διαδικτύου κατά τη διάρκειά τους μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους. Η συμβουλή μου είναι: ξεχάστε ότι είσαστε, βγείτε έξω από το σώμα σας, παίξτε θέατρο, υποκριθείτε ότι είσαστε διερμηνέας! Και αν αυτό δε λειτουργήσει τότε…
  3. …συζητήστε το με τον συνεργάτη σας! Δεν είναι κακό! Είσαστε μια ομάδα και η συνεργασία είναι απαραίτητη! Δεν σας κάνει λιγότερο επαγγελματία να το μοιραστείτε με τον συνάδελφο σας! Είναι προτιμότερο να το συζητήσετε και είμαι σίγουρη ότι θα σας δώσει όση βοήθεια χρειαστείτε ώστε να χαλαρώσετε! Πρόσφατα ζήτησα τη βοήθεια ενός συνεργάτη μου και προσωπικά, θα ήθελα να ξέρω εκ των προτέρων, για να είμαι προετοιμασμένη σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια ο συνάδελφος!
  4. Σε περίπτωση που έχετε έναν δύσκολο ομιλητή, έναν ομιλητή που έχει ξεχάσει ότι κάποιος διερμηνεύει την ομιλία του (πολύ συχνό φαινόμενο!), να θυμάστε ότι δε χρειάζεται να διερμηνεύσετε τα πάντα! Ακούστε τον να μιλάει και πείτε τα σημαντικότερα σημεία!
  5. Όσο ο χρόνος περνάει, τόσο η κούραση αρχίζει να συσσωρεύεται. Μερικές φορές, για να ξεκουράσω στιγμιαία το μυαλό μου, διαβάσω στο κοινό μία ή δύο διαφάνειες. Για κάποιους, ίσως να μην ακουστεί ως βέλτιστη πρακτική, ωστόσο οι διαφάνειες περιέχουν τα κυριότερα σημεία και φυσικά δεν θα συνεχίσετε να διαβάζετε μόνο αυτές μέχρι το τέλος της ομιλίας!
  6. Πόση ζέστη μπορεί να κάνει στην καμπίνα τους καλοκαιρινούς μήνες στο Ηράκλειο Κρήτης! Ακόμη και αν λειτουργεί το κλιματιστικό, με κλειστή την πόρτα η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει σε επίπεδο που αρχίζει να μας επηρεάζει. Επιλέξτε σοφά τα ρούχα που θα φορέσετε!
  7. Προσπαθήστε να πάτε στον χώρο διεξαγωγής της εργασίας λίγο νωρίτερα. Ελέγξτε το εξοπλισμό ότι λειτουργεί σωστά και τη θέση της καμπίνας σας. Αν υπάρχει εμπόδιο ανάμεσα στην καμπίνα και στην οθόνη προβολής των παρουσιάσεων, θα πρέπει να κάνετε ακροβατικά για να έχετε οπτική πρόσβαση στις πληροφορίες! Βέβαια, πολλές φορές ο σχεδιασμός του χώρου μπορεί να μην επιτρέπει διαφορετική τοποθέτηση της καμπίνας.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, ίσως οι συμβουλές αυτές να μην ωφελήσουν όλους τους διερμηνείς, ωστόσο δεν είναι κακό να τις δοκιμάσετε!  Από την εμπειρία σας, ποιες άλλες πρακτικές συμβουλές θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *